De Broeckhof Gezondheidscentrum De Menterne
Fysiotherapie optimaal verzekeren in 2019: hier moet je op letten

Deze informatie (en meer) kunt u lezen op www.defysiotherapeut.com 

In december en januari kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Gedoe? Welnee. Je kiest een andere verzekeraar en die regelt de overstap. Lastiger is de afweging of overstappen voor u een goed idee is. Vergelijken van al die polissen, voorwaarden en vergoedingen kan ingewikkeld zijn. Toch is het de moeite waard, zeker als het gaat om de dekking voor fysiotherapie. Daarin zijn nogal wat verschillen én er zitten een paar addertjes onder het gras.

Reden om over te stappen: premie

Het verschil tussen de hoogste en de laagste basispremie kan oplopen tot honderden euro’s. Alleen al daarom loont het de moeite verschillende verzekeringen te vergelijken. Maar een nieuwe verzekering betekent vaak ook andere voorwaarden. Je moet dus heel goed opletten wat je krijgt voor die lagere premie. Er bestaan twee hoofdsoorten zorgverzekeringen: naturapolissen en restitutiepolissen. Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf naar welke arts, therapeut of naar welk ziekenhuis je gaat. De kosten worden dan volledig vergoed, tot wat wettelijk is toegestaan. Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij deze zorgverleners krijg je de volledige vergoeding, zoals die geldt voor jouw verzekering. Ga je naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50 tot 80%. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar. Laat je niet direct afschrikken door een naturapolis. Meestal heeft de verzekeraar met heel veel zorgverleners afspraken gemaakt, zodat je vrijwel altijd bij de zorgverlener van je keuze terecht. Elke verzekeraar heeft een lijst met gecontracteerde zorgaanbieders op de website. Fysiotherapie Menterwolde heeft voor 2019 contracten afgesloten met alle verzekeraars.

Reden om over te stappen: zorgbehoefte

Denk je volgend jaar meer of minder zorg nodig te hebben? En welk soort zorg wil je vergoed krijgen? Bij de meeste verzekeraars kun je online inzien welke zorg je het afgelopen jaar hebt afgenomen. Dat helpt om een inschatting te maken voor volgend jaar. Zet op een rijtje welke aanvullende zorg je volgend jaar nodig denkt te hebben. Zoals de tandarts, oogzorg of fysiotherapie. Heb je genoeg aan een verzekering die maar een paar fysiotherapie-behandelingen per jaar vergoedt? Of kun je beter kiezen voor een uitgebreide dekking? Stap voor stap naar de juiste zorgverzekering 1. Overleg eventueel met je fysiotherapeut hoeveel behandelingen je het komende jaar nodig hebt. 2. Ga naar zorgverzekeringwijzer.nl en vul je gegevens in 3. Kies of je zelf wil bepalen naar welke zorgverlener je gaat, of dat de zorgverzekeraar dat voor jou bepaalt (wel of geen keuzevrijheid) 4. Kies het aantal fysiotherapiebehandelingen dat je denkt nodig te hebben Tot zover allemaal nog redelijk eenvoudig. Maar wil je zeker weten dat je met je nieuwe verzekering krijgt waar je recht op hebt, let dan goed op de volgende punten.

Behandelindex

Zelfs met een aanvullende verzekering krijg je niet altijd het aantal behandelingen vergoed waar je recht op hebt. Zorgverzekeraars proberen het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut zo laag mogelijk te houden. Daarom registreren ze hoeveel behandelingen fysiotherapeuten gemiddeld uitvoeren bij een bepaalde klacht. Als een fysiotherapeut boven dat gemiddelde -de behandelindex- uitkomt, krijgt hij een lagere vergoeding voor volgende behandelingen. Dat kan dus betekenen dat de fysiotherapeut de behandeling moet stoppen, ondanks dat je voldoende aanvullend verzekerd bent. TIP: Kies een verzekeraar die geen behandelindex (BI) hanteert. Onderaan zie je welke dat zijn.

Medische selectie

Sommige verzekeraars kunnen je weigeren of een hogere premie vragen. Een aantal zorgverzekeraars wil weten hoe het met je gezondheid gesteld is vóórdat je er een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Met deze medische selectie proberen zorgverzekeraars zo gezond mogelijke mensen te verzekeren, zodat ze wél premies incasseren, maar weinig behandelingen hoeven betalen. TIP: zeg je ‘oude’ verzekering pas op als je geaccepteerd bent bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Polissen

Ieder jaar selecteert www.defysiotherapeut.com de beste (aanvullende) polissen voor fysiotherapeutische zorg volgens het KNGF. Dit jaar kon zij (slechts) 17 aanvullende polissen vinden die leveren wat zij beloven. Dat betekent dat de betreffende verzekeraar voor deze polissen geen medische selectie hanteert (u wordt dus toegelaten zonder dat naar uw gezondheid wordt gekeken), dat u zelf mag bepalen naar welke zorgverlener u gaat (keuzevrijheid) en dat deze verzekeraar geen behandelindex hanteert. De behandelindex is een instrument van de zorgverzekeraar die maakt dat een fysiotherapeut niet meer behandelingen dan een bepaald gemiddeld aantal voor een klacht mag geven. Dat betekent dat uw fysiotherapeut soms de behandeling moet staken, terwijl u voor meer behandelingen verzekerd bent. Onderstaande polissen voor dekking van de kosten van fysiotherapeutische behandelingen, geven wat zij beloven. Geen medische selectie, geen behandelindex, vrije keuze en geen verplicht klanttevredenheidsonderzoek door de fysiotherapeut. U ziet naturapolissen en restitutiepolissen. Er is een selectie gemaakt van de polissen die dekking geven voor 9, 12, 18, 27 en 36 behandelingen fysiotherapie.
Let op: De prijzen kunnen afwijken op ZorgverzekeringWijzer.nl, daar zij veel kortingen hebben geregeld (collectiviteitskorting) die voor iedereen toegankelijk zijn. Bekijk snel of je extra voordeel kan behalen. Ook als je al een zorgverzekering hebt afgesloten bij een van de maatschappijen die voorkomen in het overzicht, kun je gebruik maken van de korting via ZorgverzekeringWijzer.nl  (Bron: zorgverzekeringwijzer.nl) Fysiotherapie Menterwolde heeft voor 2019 contracten afgesloten met alle verzekeraars.