De Broeckhof Gezondheidscentrum De Menterne

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.

Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Leren herkennen en trainen

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

Ook voor klachten en vragen op seksueel gebied kunnen patiënten bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Tevens is alleen een bekkenfysiotherapeut bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.

In de periode rond zwangerschap en bevalling kunnen vrouwen last krijgen van bekkenpijn en lage rugklachten. Bekkenfysiotherapie kan dan een uitkomst bieden. Oefeningen van de bekkenfysiotherapeut kunnen bovendien preventief werken voor gezonde zwangeren; bekkenpijn of problemen met de bekkenbodemspieren kunnen dan voorkomen worden.

Therapeut: Anneke van der Vegt is als ZZP-er verbonden aan Fysiotherapie Menterwolde als geregistreerd bekkenfysiotherapeut

Sportblessures