De Broeckhof Gezondheidscentrum De Menterne
Cursus schouderproblematiek, door Ingrid Janssen

In februari 2022 heb ik de tweedaagse schoudercursus van Ann Cools in Almere gevolgd. Ann is een Vlaamse fysiotherapeut met veel expertise in de schouderrevalidatie. Ze kan zeer boeiend vertellen en is erg bevlogen en vakkundig met betrekking tot schouderproblematiek. Aangezien ik in de praktijk veel mensen zie met schouderklachten en ook ben aangesloten bij het Schoudernetwerk Noord, leek mij dit een zeer interessante cursus.

Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar schouder. Meestal kan de oorzaak wel herleid worden, bijvoorbeeld door een trauma (val) of door overbelasting (na een dag in de tuin werken). Vaak zijn schouderklachten echter niet zo zwart/wit. Het schoudergewricht is namelijk een heel complex gewricht. Je hebt niet alleen te maken met een schouderkop en -kom, maar ook het schouderblad, het sleutelbeen, de nek en de bovenrug spelen een rol bij het functioneren

Veel voorkomende klachten in de praktijk hebben te maken met de rotator cuff (rotatoren manchet). Dit zijn 4 spieren (met hun pezen) die bijdragen aan het bewegen van de schouder en ze zorgen voor de stabiliteit tijdens het bewegen.

Voor mij als fysiotherapeut is het zaak om te kijken of er sprake is van een kinematisch conflict (verkeerd bewegen), bijvoorbeeld door spierzwakte, overbelasting van een spier/ pees of door een matige houding (statiek). Het is altijd belangrijk om bij klachten te blijven bewegen=oefenen. De oefeningen zijn dan aangepast aan de mate van geïrriteerdheid van het spier- en/of peesweefsel.

Naast rotator cuff klachten kunnen schouderklachten ook ontstaan door instabiliteitsproblemen of een veranderd bewegingspatroon van het schouderblad.

Dus, mochten er mensen schouderklachten hebben, acuut of al langer bestaand, neem dan contact op met onze praktijk. We kunnen dan samen een plan van aanpak maken. Ik ben er klaar voor!

Ingrid Janssen